Bakgrund till Enklaven

Del 1

Jag tror året var 2005. Jag hade precis läst Erich Fromms ”att ha eller att vara” – en bok som tar upp problemet med det moderna samhället – en förödande kritik av vår samhällsmodell, där idén om oändlig tillväxt får sig en ordentlig känga. Uppfylld av något slags humanistiskt Patos bestämde jag mig för att intervjua några lokala politiker i Linköping och höra hur de tänkte sig Sverige på lång sikt. Och då menar jag inte till nästa mandatperiod, utan jag ställde den makalöst kontroversiella frågan: Hur vill ni att Sverige skall se ut om 50 år.

Svaren var lite chockartade men ändå någonstans förväntade.

(Muf) : Har aldrig fått frågan.
(Mattias) : Men fisket i Nordsjön då, hur skall vi se till att förhindra utfiske?
(Muf) : Marknaden kommer reglera så att priset förhindrar utfiske, dessutom är det inte i näringens egenintresse att fiska ut…
(Mattias) : Men finns inte risken att allting måste gå åt helvete med fisken innan folk reagerar
(Muf) : …. [eftertanke] … Jo, det måste nog gå åt helvete först.

(Socialdemokraterna) : Eh, 50 år… många tänker nog inte längre än sin egen pension. Har aldrig fått frågan. Ingen aning.

Frånvaron av svar på frågorna ledde mig att börja tänka på hur Sverige skulle kunna komma att se ut. Vilka skulle leva i ett sverige i mitten på 2050-talet. Skulle man kunna skriva en bok om det?

Som ni nu vet handlar inte boken om 2050-talet. I nästa del berättar jag varför.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *